Tidigare diplomaten, politikern och EU-parlamentarikern Pierre Schori har skrivit en bok om författaren Carl Sandburg, svenskamerikanen som gav USA:s arbetare en röst. En bohemisk diktare som det kanske är dags att återupptäcka?
Det var under extrajobbet i Lundgrens bokhandel på Södergatan i Malmö som gymnasisten Pierre Schori fick upp ögonen för Carl Sandburg. Bland titlarna i den välförsedda bokhandeln (”den var som biblioteket i Alexandria”) fann han Sandburgs The People, Yes, från 1936. Ett banbrytande verk i 137 strofer som gick rakt in i litteraturhistorien.
– Boken var inte bara en diktsamling utan ett helt nytt sätt att beskriva verkligheten, en blandning av poesi och politik. För mig var det som om en bomb slog ner, säger Pierre Schori.
Allt sedan dess har den svenskättade diktaren varit Pierre Schoris följeslagare. Han har läst det mesta av och om Sandburg och under åren samlat på sig ett gediget forskningsmaterial. Länge var det nedpackat i flyttkartonger, eftersom Schori, likt Sandburg, knappast varit en stationär person.
– Först under pandemin kände jag att jag fick tid att fördjupa mig i det, säger han.
Nyligen utkom boken Slummen får sin hämnd där Pierre Schori skriver om Sandburg och hans epok men också om dagens USA, där den ekonomiska ojämlikheten är lika stor som på Sandburgs tid, och där demokratin, som diktaren kämpade för, åter är i fara.
Kanske är dagens amerikanske dröm i själva verket drömmen om den amerikanska demokratins fortlevnad, funderar Schori i boken.
Carl Sandburg föddes 1878 och växte upp i Galesburg, Illinois. Föräldrarna var invandrare från Sverige och levde under hårt ekonomiskt tryck. Carl slutade skolan som fjortonåring för att börja jobba. En insats som soldat i spansk-amerikanska kriget gav honom fri collegeutbildning. Han blev journalist och diktare med ett nytt realistiskt, närmast brutalt, språk som skildrade USA:s dubbla ansikte av dröm och mardröm. Chicago, en stad till stor del bebodd av svenska emigranter, beskrev han med en sorts hatkärlek.
Sandburg blev USA:s förste socialdemokratiske ombudsman och förblev livet ut socialist även om han så småningom lämnade partipolitiken. Han samlade in folksånger och gav ut dem i bokform i The American Songbag, han turnerade som vissångare och skrev en mastodontbiografi över sin idol Abraham Lincoln – ett verk som gav honom Pulitzerpriset.
I unga år var Sandburg en hobo, en kringresande vagabond som försörjde sig på ströjobb. Ett hårt liv, men inte utan romantiska inslag vilka gjorde intryck på Pierre Schori. Själv gav han sig också ut i världen, liftade till Spanien och mönstrade som femtonåring på fartyget M/S Portland som mässpojke. Resan gick från Malmö till Nordamerikas västkust via Panamakanalen. USA, framtidslandet, lockade redan då.
Sedan dess har resorna och utlandsjobben fortsatt under en lång karriär som politiker och diplomat.
– Jag blev kanske en hobo inom politiken, säger Pierre Schori och skrattar.
Han ser sin bok om Carl Sandburg som ett sätt att återuppväcka ”folkets diktare” som han kallats och påminna om hans relevans. En gång var han en celebritet, nominerad till Nobelpriset av Ernest Hemingway och Harry Martinson, kompis med Marilyn Monroe och Charlie Chaplin, uppvaktad av Bob Dylan och citerad av politiker som Olof Palme. Folkkär rentav. Efter sin död 1967 föll han i glömska bland allmänheten, men fick en renässans under Barack Obamas tid som president. Obama hade jobbat som socialarbetare i Chicago, de var båda intresserade av klassfrågor och förenades i tanken om ”slummen som får sin hämnd” – att sociala och ekonomiska orättvisor alltid slår tillbaka.
– Obama hyllade Sandburg som en av USA:s största författare och besökte flera gånger Sandburgs college i Galesburg. Han menade också att Sandburg skrivit den bästa och viktigaste biografin över Lincoln, säger Pierre Schori.
Trumpismen och dess efterverkningar visar på Sandburgs angelägenhet, menar Pierre Schori. Idag lever stora delar av den amerikanska befolkningen ”i ett annat mentalt ekosystem”, förgiftat av falsk information och falska profeter.
– Hans dikter känns väldigt samtida, inte minst de mot krig och kärnvapen, men också hans tro på framtiden och demokratin är betydelsefull. Han visar på en väg till återupprättande av den rätta innebörden av folket.
Hur var Carl Sandburg som privatperson?
– Sympatisk, tror jag, alltid med en passion för the underdog. Men som familjefar var han nog inget föredöme. Han och hustrun Paula, en tyskfödd lärare och intellektuell, reste mycket tillsammans i början, men när barnen kom isolerade han sig alltmer för att kunna skriva. Lincolnbiografin tog honom tretton år att få färdig. Men äktenskapet höll livet ut och de verkar ha haft en djup kärlek för varandra.
Fakta/Pierre Schori
Bor: Stockholm.
Yrke: Diplomat, politiker, författare.
Bakgrund: Bland annat kabinettsekreterare vid UD, Europa-parlamentariker, riksdagsledamot, biståndsminister och FN-ambassadör.
Senaste bok: Slummen får sin hämnd – författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika (Ordfront).
Artikeln är ursprungligen publicerad i Populär Historia nr 6.2023